Friday, November 13, 2009

wheels

asal keluar je rumah time2 awal pagi, tak pon lunch hour tak pon time orang baru habis kerja, mesti jem. kadang-kadang aku terfikir, mane datangnye banyak2 kete ni, padahal tempat taklah besar mane, tapi jam nye, teramat lah banyak kereta.
pencipta kereta pertama adalah Guido da Vigevano(1335). kemudiannya after a few years later, datanglah pencipta-pencipta lain seperti Thomas Newcomen, Thomas Savery etc, untuk mencipta enjin. tapi yang dapat nama adalah James Watt.
so stop talking about history.
kalu mamat2 ni sume tak buat kereta, enjin sume, kite mesti jalan naik kuda je kan? mesti best gila. tak payah garu-garu kepala pikir duit minyak, pasal harga minyak naik, pasal nak nak cat-cat kereta. tak payah. membazir duit je kan. jadi sume orang tak perlu lah menipis kan lapisan ozon. betul? tapi maybe agak susah lah sebab walaupun kuda tu macam laju, tapi dye tu hidupan gak kan, dye penat bawak korg yg berat2 tu. so mesti nk rest. jadi perjalanan mungkin akan lambat. contoh kalau dari seremban nak ke JB naik kereta dalam 3 jam saje, tapi kalu naik kuda maybe dalam 5 jam ke. kalau nk g perlis camne? monangeh kuda tu wey. and plus, kuda pon paling banyak bole bawak 2 org je kan. dye bukannye macam estima ke, naza ria ke, alphard ke bol bwk smpai 8 org kan. skali 4 org naik kuda tu, kompem pengsan wey dye. sian.
so letak lah kereta kuda blakang dye?
same je. dye gak nak kene tarik korg. semakin berat, semakin lembab. betol kan hipotesis aku?cube kalau korg main tarik2 daun pelepah tu, kalu yg duduk atas daun tu adek korg yg umur 3 tahun comel2 tu, mmg laju jela kau tarik kan. cube kalau org kat biggest loser tu duduk atas pelepah tu, mmg tak terdaya lah kau btol?
takpe. kuda kan kuat. bole je.
pandai lahh kau. dye pon hidupan jugak. ade limit gak energy dye. remember?
so, mmg bagus lah pencipta-pencipta kereta dan enjin dan sebagainye ini. sebab diorg meringan kan beban kuda. tp it doesnt mean korg*kuda* diabaikan okay. jangan merajuk. tu bnyk je kawan2 kau main racing2. kau joinlah :)

6 comments:

  1. jiher, i pembaca setia blog u okayy. i baca setiap apdet tau. cuma i xfollow blog u je. i xfollow blog siapa2 pun. hehe. i letak link blog u kat tepi my blog. jgn sedih. i am a fav reader of ur soul :P

    ReplyDelete
  2. hahaha. thank youuu fatin :) love youuuu

    ReplyDelete
  3. haha..
    u i x snggup nek kete kude
    kalo nek kete g kl mkn mse at least 40 min
    kalo nek kete kude????
    byg kaaannnnnnn.......hahahahahahaha
    bpe lme agaknye bwu smpi

    ReplyDelete
  4. hahahha. tauu takpe kan. tp kereta sgt bnyk buat pollution. u kesiankan u ke u kesiankan bumi kite ni?? jengjengjeng

    ReplyDelete
  5. msti sgt romantik kan ajik kan ;)

    ReplyDelete

thank you for dropping comments ;)