Sunday, December 6, 2009

wordswordswords, william wordsworth

mencarut.semua orang mesti pernah cakap benda carutcarut ni. babi, pukimak, lancau, sial, siot, pantat, setan, anjing, bodoh, bangang, bongek, biol, dan bermacammacam lagi perkataannya. kenapa orang suka mencarut? sukasuka? tengah marah? melatah? or pengaruh rakan? kadangkadang barang terjatuh pon nak " oh babi kau" tak pon " oh makcik sial" takpasalpasal kena babi dengan sial. tak pon bila ternampak kucing je " wey babi!" padahal dye dah tau yang binatang tu kucing, bukan babi. tapi disebab kan takut sangat sampai termelatah pon mencarut. kadangkadang atas jalan raya didalam kereta tibetibe kereta kancil menyelit. kite pon cakap " babi punye kancil. sial betul" tak pasalpasal kancil jadi babi. senang je nak buat magik.
elok ke tak mencarut ni? macam mana orang bole mencarut? menurut kajian, pelajarpelajar di Malaysia kini yang gemar mencarut adalah disebabkan oleh pengaruh rakan. bukan hanya rakan sebaya malah rakanrakan tak sama baya dan abang kakak dan makcik pakcik dan atuk nenek dan ibu bapa. mane taknya, nenek kita pon kadangkadang kalau melatah memang tanak panjang lagi lah dan mesti ade terselit sikitsikit carutan nya. abang kakak lagi lah jangan cakap " kau ni bangang lah adek. aku cakap cm ni pon kau tak paham." kene skali bangang. kesian adik tu. sepatutnya mencarut ni adalah macam sesuai untuk marahmarah ke ape an, baru orang macam tau dye ni marah ke tak an. tapi skarang dah jadi macam habit.  " aku happy lah sial!" tak pon " aku tak suke doh" so macam ending perkataan tu macam ade je perkataan carutan. pelik tetapi benar. aku pon cakap sume benda ni. cakap lah ape yang aku tak penah cakap. sume aku pernah. skali mencarut memang berpakej ar. kalau melatah tu " oh babi pukimak sial" skali tiga wey. bukan senang nak dapat pakej ni. and setiap ayat mesti macam " panas lah sial. gila babi ar panas" tak pon. " babi douh. aku lapa sial"  tak pon "babi la kau ni ajik. ensem gila lah sial!" pastu nanti orang akan cakap "mana babi? mana?mana?" dan aku pon cakap balik "babi la wey" babi lagi. femes kan babi. haha.
tapi, aku nak berusaha untuk mengurangkan habit tak elok dan tak sopan ni. ish ish. tapi dalam blog pon mencarut, inikan katakata yang kuar kat mulut secara spontan. hmmmmmm. takpe i'll try my best. selamat tinggal carutan!! farewell~

14 comments:

  1. hahah kelaka gila babi la sial entri ko yg ni.part ajik tetibe ade hahaha x)

    kdg2 carut2 ni bole buat kite lebih selesa and lg mesra tau x...haha cheers jiher! ;D

    ReplyDelete
  2. yon: mestilah ajik kena ade. ajik ensem. hahahahahahha. btol2. and aku td baru cakap kat ayu "aku nak benti carut la sial. babi. aku carut. babi tul. wey aku tcakap babi. bangang ar" hahahah

    ReplyDelete
  3. kes mencarut bercople:

    lelaki : u, jom tgk wayang, best gile babi cite
    transformers tu

    awek : ye la b, tapi robot tu cam sial. muke huduh macam gampang.

    lelaki : yeke? u ni bodoh kan? robot memang la mcm tu

    awek : i x suke la robot. cam budak bangang je suke robot

    lelaki : kimak ape tak suke robot. sume org suke robot la u, walaupun gampang huduh, tapi menarik

    awek : yela, jom la tgk. excited sial nak tgk robot. kalau x best u memang cam babi menipu.

    lelaki : jom2, i ambik u pukul 2, jgn lambat gile babi plak

    awek :ok bye:)


    ps : rekaan (aku tgh stone ke ape ni)

    ReplyDelete
  4. ajik: aku orang maysia wey. tak best carut2. sap kok lagi bes. yumyum

    ReplyDelete
  5. bro muzamel: hahahah. kau kalu tengah stone mmg creative an. cam aku je. hahahaha

    ReplyDelete
  6. gi jiherrr! benti carut2 ni hahaha *pdahal aku pun kne stop LOL*
    tpi kau jgn mencarut sgt dpn aku
    ingt denda tu. HAHAH LOL

    ReplyDelete
  7. haha. eiqa camne nak benti ni. kau da benti baru kau ckp kat aku cmne. dye macam rokok an. susah nk benti. sbb aku akan cakap macam "babi ar. aku nk benti douh mecarut. cmne nak jadi cikgu ni sial?" and i will again like " babi. aku mencarut lagi. fuck. stop mencarut la sial!" this is how i react to myself. hahahahah

    ReplyDelete
  8. pukimak babi anjing.
    aku suke post nie~!

    ReplyDelete
  9. abid: pukimak kau. babi anjing. berani kau menipu aku. haha

    ReplyDelete
  10. ala rilek ar jiher .. slowly kite ubah habit burok neh .. hahaha

    ReplyDelete
  11. fatin: u macam mencarut. u carut pon satu hari 5 pkataan paling banyak. huh. jeles. haha

    ReplyDelete
  12. gila terasa wehh. tau la i selalu melatah ckp 'oh babi!'
    huhuu :P

    ReplyDelete
  13. fatin sue: haha.ramai org kottt.

    ReplyDelete

thank you for dropping comments ;)