Thursday, December 24, 2009

keretapi tanah melayu

satu lagi kisah aku di dalam kenderaan perkhidmatan awam yang dikenali sebagai keretapi tanah melayu, atau lebih pendek dan lebih englishnye lagi disebut "train" ye adikadik.


setelah penah melayan kerenah prof di dalam kelas yang mahukan perfection terhadap "being-a-teacher-thingy" dan "what-dictionary-should-you-use-and-not-use", aku dihantar oleh Myra yang cun lagi baik hati ke KTM batu tiga. mana lagi kan. so, sampaisampai je, aku tak membuang masa untuk beratur gila panjang dekat kaunter. aku menggunakan kepakaran menggunakan mesin yang telah diajar oleh stranger yang aku kenal di tempat yang sama :)
nasib aku. aku lintas je, terus train sampai. memang ramai orang, maklumlah, a day before christmas kan. sume orang mesti nak balik. aku senyum melihat orangorang di dalam gerabak tersebut yang ramai macam liquid particles.
nasib aku baik lagi. :) aku dapat tempat duduk. terima kasih wahai saudara. beg aku memang berat. 
aku duduk dan duduk sehingga tiba di KL Central. 
sesampai sahaja di KL Central, nasib aku berubah. :(
aku terlepas train, tak mengapa, boleh tunggu lagi 10 minit, as what it stated at the box thingy. 

tunggu dan tunggu dan tunggu

weeeee, aku tersenyum. train dah sampai! orang pon berduyunduyn meluru masuk ke pintu gerabak. alamak! aku last skali. takpe, mesti boleh masuk ni, kata aku menyedapkan diri. tiba aku di depan pintu gerabak, PENUH. 
shit! pegi pintu sebelah lah!
berlari ke sebelah.
shit! PENUH JUGA!
berlari kesebelah. kelihatan 3 mamat bangla melihat aku. belakang nya ade some empty SPACES *spell it with 's'* dan aku ingat mereka akan ke belakang sedikit untuk memberi ruang kepada aku yang hanya tinggal seorang diri di setiap muka pintu gerabakgerabak tersebut. tetapi...
mereka hanya tersenyum.
pintu hampir tertutup. aku jerit. " P***at sial kau!" dan pintu tertutup
train berlalu pergi. aku melihat gerabak tersebut berlalu dengan pilu. T.T
sabar jiher. tunggu lagi train lain. 
tunggudantunggudantunggu
oh, nasib baik ade train lain!
aku pon naik. memang pack. sangatsangat pack. dan di dalam kepackkan manusia itu, ade 2, should i say orang or haiwan, yang pandang aku dan gelakgelak dan amik gambar aku, dan gelakgelak. i was like, apehal kan kau ni. buat bodo jela
eh, aku dapat tempat duduk. terima kasih. :)
again, mereka pandang aku lagi UP AND DOWN. aku pandang diorg dan ckp " kau pehal, pompuan? phone kau cantik sangat ke nak tunjuk kat aku?" 

mereka terdiam. maaf. nampak sgt kau tengah ckp pasal aku. pig.
train tu hanya stop di Kajang. haish. menyusahkan! jadi aku turun di serdang. tunggu dan tunggu dan tunggu
sampai saje train, aku naik.
dalam aku nak naik train tersebut, dalam kesesakan manusia, aku terasa seperti beg tangan aku di buka orang, aku pandang belakang, kelihatan ada lelaki yang berlari tergedekgedek. eh? aku tengok handbag aku, cis! terbukak!
aku check, nasib baik tade yang hilang.
ramai sangat orang. dan ade agenda berlaku yang menyebabkan aku rasa trauma mahu naik train lagi.
*tidak akan di ceritakan didalam blog*
dan akhirnya, setelah sampai di Seremban dan habis sundae aku, ajik jemput.
aku pon melepaskan kemarahan dan kebengangan sampai dye pon naik berang. 
hehe.
ijan burger malam tuu :)

11 comments:

  1. kau ada ilang pape ke weyyhh?
    haha, dgn ajikk2 skali kne ;D

    ReplyDelete
  2. ini lah sebabnya, aku paling benci naik ktm. ada bangla busuk2, sesak nk mmpus, train lambat, berlakunya raba sana sini dan kehilangan barang.
    aku lg suka naik lrt putra. sejuk dan kurg penumpang :)

    ReplyDelete
  3. feeqa: nasib baik takde lah barang yang hilang. :)
    ish. ajik tak marah lah. dye tension aku ckp bnyk dan nonstop dan jerit2. haha

    ReplyDelete
  4. dyla: kat seremban mmg ade lrt putra kan ?
    hahahah

    ReplyDelete
  5. hahaha..nasib baek dye bukan pervert kan???
    weee.....
    len kali nek train hati2 keyh yunk
    skunk ramai yg pangai pepelik

    ReplyDelete
  6. aha, i cam tanak je naik train da pasni

    ReplyDelete
  7. next time, hati2 ms dlm tren. klo bwk beg blakang, make sure purse n henfon tak disimpan dlm poket beg tu. simpan je dlm poket dpn sluar. lantakla nmpk poket besar ke ape. jnji takde brg kna curik.

    ReplyDelete
  8. kak dyana: hahaa.ok2. nnt kte berhati2. rase cm tanak dah kot naik ktm. :(

    ReplyDelete
  9. klo tak naik ktm, cmne nk blk kg? (cewah, blk kg konon. hehe)

    ReplyDelete

thank you for dropping comments ;)