Sunday, February 21, 2010

the spirit of the dead


tak tahu lah kenapa tapi Malaysia sekarang ni, dalam industri perfileman, selalu sangat buat cerita cerita hantu. niyang rapik lah, saka lah, momok lah, jangan tegur lah, macam macam lah. kenapa? diorang takde idea ke nak buat cerita cerita yang menarik minat penonton? ketandusan idea?
tak tahu lah sape yang nak ditujukan, tapi, hantu ni sume adalah perkara tahyul. memang lah manusia kene percaya yang benda benda ghaib ini wujud, tapi takperlu lah korang nak berlakon jadi diorang dan cerita pasal orang yang dah mati. pasal orang yang tgah hidup ni macam mane?
lagi satu, hantu ni sume sebenarnye taknak tonjolkan diri. seganlah katekan.tapi bile diorang tengok kawan kawan diorang ramai berlakon kat tv, kat wayang sume, diorang jadi excited, dan mule lah keluar si hantu hantu ni secara meliar. kita nak salah kan sape?
cerita cerita hantu yang belambakkat malaysia ni sangat berpengaruh besar pada budak budak dan saya sendiri. budak budak sampai kan nak pegi toilet pon takot, terbayang kan hantu hantu yang mereka tengok kat tv sebelum itu. tahu lah kan, imaginasi kanak kanak. saya pon takot nak tgok tv sorang sorang. asal bukak je tv, ade iklan hantu. pastu ade hantu keluar. nak nye aku duduk rumah sorang sorang tibe2 hantu keluar kat tv tu camne? aishh.

cube lah buat cerita yang ade moral values sikit. tak abes abes cerita hantu, cerita drama sedih sedih nangis nangis, and cerita AF. adoiii. semak pale otak aku.

saya sangat suka orang yang tengok cerita spongebob. at least, spongebob takde hantu hantu niyang rapik ke momok ke pontianak ke kuntilanak ke, takde drama nanges nanges mintak simpati, takde undi undi. hanya sponge, yang memakai seluar kotak. :)

9 comments:

thank you for dropping comments ;)